Proljev kod djece

Zbog prehrane, boja i tekstura dječje stolice može se razlikovati i mnogo mekša nego stolica odraslih ljudi. Ali ako odjednom postane znatno mekša ili tekuća ili dolazi mnogo češće i u većim količinama, moglo bi se raditi o proljevu. Mekane ili tekuće stolice definiraju se kao proljev ako dijete ima tri ili više mekane ili tekuće stolice na dan ili u češćim razmacima nego što je to normalno (Izvor: SZO).

Važno!

Roditelji trebaju potražiti liječničku pomoć ako dijete mlađe od šest mjeseci dobije proljev.

Briga kod kuće u slučaju proljeva

Roditelji trebaju posebno obratiti pažnju kako se dijete koje ima proljev ponaša. Budući da proljev sprječava da crijeva učinkovito upijaju vodu i soli, tijelo može izgubiti više tekućine nego što ju uzima.

Ključno je djetetu koje ima proljev davati dodatnu tekućinu, po mogućnosti u malim i čestim gutljajima. Međutim, voćni sokovi i gazirana pića mogu pogoršati simptome i potrebno ih je izbjegavati.

Čim se djetetov apetit vrati, roditelji im mogu redovno davati male obroke njihove uobičajene hrane (mlijeko ili kruta hrana).

Tijekom proljeva može također biti potrebno dopuniti crijevnu mikrobiotu. Probiotici poput Lactobacillus reuteri Protectis mogu pomoći kolonizirati mikrofloru u probavnom traktu. Oni su posebno dizajnirani za dopunu saprofitne flore.