Antibiotici – i prijatelj i neprijatelj

Kada se mališan razboli, roditelji i liječnici žele da što prije ozdravi. U nekim slučajevima to znači uzimanje antibiotika. Antibiotici su bitni lijekovi koji se bore protiv bakterijske infekcije i spašavaju živote. No liječenje antibioticima nije igra, nego vrlo ozbiljno liječenje koje treba uzimati samo kada je potrebno i to pod budnim nadzorom.  

Ako dijete ima bakterijsku infekciju i trebaju mu antibiotici, važno je da roditelji točno slijede upute uključujući dužinu trajanja liječenja. U uputi o lijeku navedene su česte ili rijetke nuspojave lijeka koje treba znati prije početka liječenja. U slučaju ozbiljnih simptoma roditelji trebaju odmah zatražiti liječničku pomoć.  

Antibiotici i crijevna mikroflora

Riječ antibiotik znači „protiv života“ jer će ili ubiti ili spriječiti rast patogena koji uzrokuju bakterijske infekcije.

Problem je što antibiotici ne rade razliku između bakterija pa ubijaju i one endogene.

Uslijed toga, djeci (a to se može dogoditi svakome…) koja dobivaju antibiotike može biti potrebna dopuna mikroflore, pogotovo u probavnom traktu. U savršenom partnerstvu, dodatak prehrani s dobrim bakterijama poput  L. reuteri Protectis, može se davati tijekom liječenja kako bi kolonizirao crijevnu floru dragocjenim bakterijama.