Antibiotici – i prijatelj i neprijatelj

Kada se mališan razboli, roditelji i liječnici žele da što prije ozdravi. U nekim slučajevima to znači uzimanje antibiotika. Antibiotici su bitni lijekovi koji se bore protiv bakterijske infekcije i spašavaju živote. No liječenje antibioticima nije igra, nego vrlo ozbiljno liječenje koje treba uzimati samo kada je potrebno i to pod budnim nadzorom.  

Ako dijete ima bakterijsku infekciju i trebaju mu antibiotici, važno je da roditelji točno slijede upute i uključujući dužinu trajanja liječenja. U uputi o lijeku navedene su česte ili rijetke nuspojave lijeka koje treba znati prije početka liječenja. U slučaju ozbiljnih simptoma roditelji trebaju odmah zatražiti liječničku pomoć.  

Antibiotici i crijevna mikroflora

Jednako kao što se riječ probiotik može prevesti kao „za život“, antibiotik znači „protiv života“ jer će ili ubiti ili spriječiti rast patogena koji uzrokuju bakterijske infekcije.

Problem je što antibiotici ne rade razliku između bakterija pa ubijaju i one endogene.

Uslijed toga, djeci (a to se može dogoditi svakome…)  koji dobivaju antibiotike može biti potrebna dopuna mikroflore, pogotovo u probavnom traktu. U savršenom partnerstvu, probiotik poput  Lactobacillus reuteri Protectis, može se davati tijekom liječenja kako bi kolonizirao crijevnu floru dragocjenim bakterijama.