Dva sustava rade ruku pod ruku

Naš imunološki sustav jedan je od najsloženijih sustava u našem tijelu i specijaliziran je za obranu. Može se podijeliti u dva suradnička obrambena mehanizma koji su povezani na različite načine.

Nespecifični imunološki sustav ne bori se protiv određenih čimbenika niti ima imunološko pamćenje, već služi kao općenitiji zaštitni sustav. S druge strane, specifični imunološki sustav razvija se tijekom godina, čuvajući svoje znanje o određenim mikrobima tijekom vremena u takozvanoj "imunološkoj memoriji".

Nespecifični imunološki sustav: brz i širokog područja djelovanja

Rođeni smo s netaknutim obrambenim sustavom koji se naziva nespecifični imunološki sustav, poznat i kao urođeni imunitet. Kontinuirano radi na zaštiti od različitog broja vanjskih faktora koje susrećemo u svakodnevnom životu.

Cijeli ovaj sustav čini prvu liniju obrane. Sastoji se od barijera, npr. kože i sluznice, i stanica prve linije obrane, npr. prirodnih T-stanica ubojica, koje pretražuju i uništavaju strane stanice brzo i neselektivno. Nespecifični imunološki sustav nema mogućnost imunološkog pamćenja pa tako pruža općenitiju zaštitu.

Specifični imunološki sustav: Prilagodljiv i usmjeren

Također imamo obrambeni sustav koji se s godinama postupno razvija jer je tijelo izloženo različitim vanjskim faktorima i uči kako s njima postupati. To je poznato kao specifični imunološki sustav ili stečeni imunitet.

Pomoćničke T-stanice i citotoksične T-stanice čine vojsku stanica obučenih za ciljanje određenih mikroba na temelju podataka pohranjenih u takozvanoj "imunološkoj memoriji". Ova količina informacija raste tijekom našeg života. U slučaju neželjene reakcije, aktivira se imunološki odgovor – što potiče ove stanice na borbu.

5 Praktičnih savjeta za otpornost dječje probave

Iako trenuci sreće često mogu doći iz našeg okruženja, opća dobrobit vašeg djeteta usko je povezana sa zdravljem i stanjem njegovog organizma. Fokusiranje na pozitivne navike i usvajanje novih može poboljšati kvalitetu djetetovog života. U ovom članku opisujemo vezu između crijeva i mozga, a zatim se bavimo stvaranjem i podučavanjem vaše djece novim zdravim navikama.

Pročitajte više