Razvijanje zdravog imunološkog sustava

Djeca se rađaju s nepotpunim imunološkim sustavom. On se razvija tijekom prve tri godine života i čini važnu osnovu za djetetovo zdravlje u budućnosti.

Nerođeno dijete od sredine trudnoće dobiva protutitijela putem posteljice. Prirodnim porodom novorođenče prve bakterije dobiva putem majčine vaginalne flore. Majčino mlijeko, između ostalog, doprinosi građenju imuniteta djeteta. Kasnije njegov imunološki sustav mora raditi sam i proizvoditi protutijela. Budući da se većina imunoloških stanica nalazi u crijevima, važno je ovom dijelu tijela pružiti odgovarajuću brigu. 

Savjeti za podršku imunološkom sustavu djeteta

Kontakt s bakterijama ključan je za razvoj imunološkog pamćenja – sposobnosti imunološkog sustava da prepoznaje i djeluje. Stoga ranim kontaktom s prljavštinom i nesterilnim predmetima svih vrsta treniramo ovo pamćenje i jačamo imunološki sustav.

Zbog toga nije loše kada djeca stavljaju prste u usta.  Zdrava prehrana bogata mineralima i vitaminima i dovoljno sna također pomažu u jačanju djetetova imunološkog sustava, kao i provođenja vremena igrajući se vani na zraku, što pomaže unosu vitamina D. 

Vitamin D – prirodan način da ostanu zdravi

Vitamin D je bitan u svakoj fazi života, ali posebno kod novorođenčadi i male djece koja tako brzo rastu. Bitan je za normalan rast i razvoj kostiju kod djece kao i za dobro funkcioniranje imunološkog sustava. Uz provođenje vremena vani, redovno dopunjavanje djetetove prehrane  BioGaia dodacima prehrani koji sadrže L. reuteri Protectis (plus vitamin D3) izvrstan je način održavanja odgovarajuće koncentracije - kako prirodne mikroflore tako i vitamina D – nutrijenta koji će pomoći da imunološki sustav bude na razini. 

Preporuke za unos vitamina D