Čimbenici koji imaju utjecaj

Na redovno pražnjenje crijeva kod djece i adolescenata mogu utjecati mnogi čimbenici. Na njega često utječe količina vlakana u prehrani, unos tekućine i naravno uzimanje lijekova.

Između ostalog, na naš probavni sustav i crijevnu floru utječe i naše emocionalno i mentalno stanje, a ono je tijekom djetinjstva i adolescentske dobi sklono usponima i padovima. Stoga uzrok promjena u pogledu pražnjenja crijeva može također biti emocionalni stres, promjena okolnosti, putovanje ili loše raspoloženje. 

Dobre navike

Kako bi vodili brigu o pražnjenju crijeva svoje djece, roditelji  trebaju uključiti  odgovarajuću količinu povrća bogatog vlaknima, poput voća, povrća i mahunarki u djetetovu prehranu.

Povrh toga, trebaju djecu poticati da piju mnogo tekućine, po mogućnosti vode, i da se bave fizičkom aktivnošću. Ono na što također treba obratiti pozornost u kontekstu pražnjenja crijeva je crijevna flora. Može biti dobra ideja u njihovu prehranu uključiti dodatke prehrani s bakterijama mliječne kiseline. Dragocjene bakterije poput  L. reuteri Protectis pomažu kolonizirati mikrobiotu u probavnom traktu.