Naš herojski pratitelj u svakodnevnom životu

Svakodnevno, naša su tijela izložena brojnim čimbenicima iz naše okoline. Zahvaljujući visokointeligentnim obrambenim sustavima naših tijela, naš imunološki sustav većinu toga učini bezopasnim.

Imunološki sustav sastoji se od niza zaštitnih mehanizama te neprekidno radi kako bi nas zaštitio, a da to uopće ne primijetimo. Iako su temelji postavljeni u prvih 1000 dana našeg života, on nastavlja učiti i sazrijevati s nama tijekom odrasle dobi i svih životnih događaja koji s njim dolaze.

Imunološki sustav tijekom trudnoće

Tijekom trudnoće, žensko tijelo je u stalnom stanju promjena, kao i njezin obrambeni sustav. Od samog početka imunološki sustav buduće majke mora uravnotežiti dva suprotna impulsa.

Iako žensko tijelo sada nosi "strano tijelo", također je potrebno zaštititi taj novi život u njoj. To predstavlja nešto kontradiktorno za imunološki sustav, koji sada mora žonglirati s ove dvije naizgled suprotstavljene potrebe. Istraživanja su pokazala da majka tijekom trudnoće prenosi antitijela na svoje nerođeno dijete. Dakle, posebno je važno voditi brigu o imunološkom sustavu u to vrijeme, npr. smanjenjem stresa i uravnoteženom prehranom i za majku i za dijete.

Što možemo učiniti za naš imunološki sustav?

Brojni čimbenici mogu utjecati na naš imunološki sustav. Način života obično igra glavnu ulogu.

Stres, nedovoljno sna, pretjerano vježbanje i neuravnotežena prehrana mogu negativno utjecati na imunološki sustav. Liječenje antibioticima također može utjecati na imunološki sustav jer antibiotici ne razlikuju različite vrste bakterija pa tako mogu utjecati na crijevnu mikrobiotu.

Stoga je dobra ideja nadoknaditi crijevnu mikrobiotu izgubljenu tijekom korištenja antibiotika, npr. uzimanjem dodatka prehrani koji sadrži bakterije mliječne kiseline poput L. reuteri Protectis. Molimo vas da se obratite svom liječniku kada se osjećate loše kako biste utvrdili što je uzrok tome.

Mijenja li se imunološki sustav s godinama?

Starenje je proces koji ne možemo zaustaviti, a utječe i na naš imunološki sustav. Uz kožu, jednu od naših ključnih obrambenih barijera, organi i stanice s godinama počinju mijenjati i usporavati.

Budući da starenje utječe na cijelo tijelo, ono može dovesti i do smanjene učinkovitosti imunološkog sustava, koji se više ne može tako učinkovito boriti protiv stranih stanica. To znači da podrška imunološkom sustavu postaje osobito važna u starijoj dobi. Uz zdrav način života, BioGaia proizvodi koji sadrže L. reuteri Protectis pomažu u održavanju crijevne mikrobiote, dok dodatni vitamin D može pridonijeti održavanju normalne imunološke funkcije i zdravlja kostiju.

Kako možemo pomoći svom imunološkom sustavu?

Iako su temelji za naš imunološki sustav položeni u djetinjstvu, kao odrasli i dalje možemo puno učiniti kako bismo podržali njegovu funkciju i ostali fit i zdravi.

10 jednostavnih trikova za podršku imunološkom sustavu

 • vodite brigu o probavi
 • dovoljno vježbajte
 • boravite na svježem zraku
 • raznoliko se hranite i pijte minimalno dvije litre tekućine dnevno (voda je najbolji izbor)
 • smanjite stres
 • razmišljajte pozitivno i smijte se!
 • dovoljno sna
 • tuširajte se izmjenično toplom i hladnom vodom
 • smanjite rizik od infekcija (npr. redovito perite ruke)
 • uživajte na suncu, ali pazite da ne izgorite
   

Savjet:

Vitamin D jedan je od bitnih gradivnih elemenata imunološkog sustava, a u našoj se koži stvara izlaganjem sunčevoj svjetlosti. Dovoljno je redovito kratko šetati za vrijeme pauze za ručak - tada je sunce najbolje! Također možete dodati vitamin D u prehranu s BioGaia Protectis tabletama za žvakanje s vitaminom D3.