Vitamin D je poseban

Za razliku od ostalih vitamina, tijelo može samo proizvesti vitamin D. Iz tog razloga on ne djeluje poput većine vitamina u našem tijelu, već više poput hormona - tvari koja regulira bitne fiziološke procese.

Između 10 i 20 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina D dolazi iz prehrane. Međutim, prirodni izvori vitamina D u hrani su ograničeni. Najveće koncentracije imaju masne ribe poput lososa, haringe ili skuše. Jetra, žumanjak i neke gljive također sadrže vitamin D. Učinkovit način na koji tijelo može nadopuniti vitamin D je izlaganje suncu. Ovdje tijelo može sintetizirati vitamin D iz UVB zraka, što mu daje nadimak „sunčani vitamin“. Srećom, nisu potrebne duge seanse sunčanja - redovito provođenje kraćih vremenskih razdoblja vani tijekom ljeta s dlanovima, licem i rukama ili nogama nepokrivenim i izloženim suncu dovoljno je za dobivanje dovoljno vitamina D (opekline od sunca treba izbjegavati).

Jeste li znali: U kasnu jesen, zimu i početak proljeća sunce je preslabo da bi se u umjerenoj klimi mogla proizvesti dovoljna doza vitamina D. Ostali čimbenici koji utječu na proizvodnju vitamina D: odjeća, BMI, dob, geografska širina, zaštitni faktor, boja kože, prehrana i genetika

Svestranost

Vitamin D zasigurno nije čudotvorni lijek za sve bolesti, ali je tvar koja je ljudskom tijelu potrebna za mnogo različitih fizioloških procesa.

Receptori za vitamin D (VDR) mogu se naći u gotovo svim tjelesnim stanicama. Iako je ovaj višenamjenski vitamin poznat po izgradnji i održavanju snažnih kostiju i mišića, on također pridonosi normalnoj apsorpciji / iskorištavanju kalcija i fosfora. Neophodan je za podjelu stanica i pridonosi normalnom funkcioniranju imunološkog sustava.

Vitamin D tijekom života

Preporučeni unos vitamina D varira od bebe do starije osobe. U prvoj godini života vitamin D neophodan je za normalan rast i razvoj kostiju, zuba i imunološkog sustava. Stoga roditelji moraju osigurati da njihova beba dobiva dovoljno vitamina D.

Bitna uloga koju igra nastavlja se tijekom djetinjstva i u odrasloj dobi, jer pomaže u održavanju kostiju i zuba te promiče normalnu imunološku funkciju. To postaje još važnije za žene tijekom trudnoće kao način potpore njihovom imunološkom sustavu i pravilnom rastu i razvoju djetetovih kostiju.

PREPORUČENI UNOS VITAMINA D*

Bebe (7-11 mjeseci)* 10 mikrograma na dan
Djeca i odrasli (1-70 godina)** 15 mikrograma na dan
Odrasli (19-70 godina)* 15 mikrograma na dan
Trudnice* 15 mikrograma na dan
Stariji od 70 godina* 20 mikrograma na dan
*EFSA
**Institut za medicine SAD/Kanada

Vitamin D i probavni sustav

Naš probavni trakt igra bitnu ulogu u obrambenom sustavu našeg tijela, s obzirom da je oko 80% imunoloških stanica smješteno u crijevima.

Stoga je dobra ideja da probavni sustav bude sretan i ispunjen vrijednom mikroflorom, kao i dodavanje vitamina D u prehranu, kao način podržavanja normalne funkcije imunološkog sustava i za vas i za vašu obitelj. Provođenje vremena vani s umjerenim izlaganjem suncu, tjelovježba, zdrava prehrana, dovoljno sna i smanjenje stresa mogu podržati probavu i imunološki sustav. Dobro istraženi probiotički soj Lactobacillus reuteri Protectis može pomoći u održavanju odgovarajuće koncentracije prirodne mikroflore crijeva. U kombinaciji s timom iz snova, dva sastojka Lactobacillus reuteri Protectis i vitamin D podržavaju ukupnu dobrobit i imunološki sustav.