Cijeli dan - svaki dan

Bez obzira sjedimo li za svojim stolovima, bavimo li se sportom ili gledamo televiziju na kauču, naš imunološki sustav nas štiti - 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. 

Naša su tijela redovito izložena vanjskim utjecajima. Da bi se zaštitilo, naše tijelo koristi sofisticirani i složeni sustav zaštitnih mehanizama, poznatih kao imunološki sustav. Postoji nekoliko obrambenih centara raširenih po tijelu koji čine ovu mrežu. Najveći od njih može se naći u crijevima - domu crijevne mikroflore - i čini 80% cjelokupnog imunološkog sustava.

Ljudski imunološki sustav

Ako obrambeni sustav tijela radi ispravno, naše tijelo nije podložno neželjenim reakcijama i vanjskim uvjetima. Proizvodi BioGaia L. reuteri Protectis nadopunjuju bakterije mliječne kiseline kako bi održali normalnu ravnotežu u crijevima, dok vitamin D3 doprinosi pravilnoj imunološkoj funkciji.

X

Sluznica u nosu i grlu

Vanjski agensi također mogu ući u tijelo zrakom koji udišemo. Dakle, nos i grlo imaju vlastitu obrambenu barijeru - sluznicu. U nosu je ona prekrivena trepetljikama, sitnim izbočinama nalik dlakama koje se pomiču naprijed-natrag, brzo transportirajući strane čestice iz dišnih putova. Uz to, u sluznici ima puno stanica koje uništavaju uljeze i potiču specifičnu imunološku reakciju

X

Krajnici

Ako uljezi uđu u tijelo putem usta, bilo da se udišu ili progutaju, prvo nailaze na vratare imunološkog sustava - krajnike. Na površini krajnika ima nekoliko jama u kojima se može nakupiti otpad od hrane i vanjski agensi. One vode do dubljeg limfnog tkiva gdje se limfociti (vrsta bijelih krvnih stanica) zatim obračunavaju s njima i spremaju podatke o nepozvanim gostima u imunološku memoriju.

X

Limfni sustav

Zadebljanja nalik čvorovima u limfnim kanalima imaju filtrirajuću funkciju i također sadrže razne obrambene stanice. Tu bijele krvne stanice dolaze u kontakt s uljezima, sazrijevaju u moćne obrambene stanice i potom se množe.

X

Timus

Timus bi se mogao opisati kao škola za tjelesne čuvare, a posebno je aktivan tijekom djetinjstva. Ovdje se treniraju takozvane T-stanice koje igraju bitnu ulogu u organizaciji obrane od specifičnih mikroorganizama. One nauče razlikovati vlastite i strane strukture tijela kako bi spriječile imunološki sustav da napada vlastite stanice

X

Koža

Koža je zaštitni vanjski pokrov našeg tijela. Netaknuta, predstavlja neprobojnu prepreku za većinu vanjskih faktora. Kao i u crijevima, zdrava kožna flora inhibira rast štetnih mikroba. Uz to, epiderma sadrži brojne takozvane Langerhansove stanice, koje ih mogu apsorbirati i uništiti. One također brzo pokrenu određenu imunološku reakciju kada dođu u kontakt s nečim potencijalno štetnim. 

X

Slezena

Slezena je organ veličine šake s dobrim dovodom krvi koji se nalazi ispod dijafragme u lijevom gornjem dijelu trbuha. Kao dio imunološkog sustava, djeluje kao svojevrsno središte za pohranu primarnih obrambenih stanica. Tamo se umnažaju i scavanger stanice i limfociti, podskupina bijelih krvnih stanica. Ako tijelo oglasi alarm, limfociti istječu iz slezene izravno putem limfne tekućine kako bi se suprotstavili uljezima. 

X

Probavni sustav

Dom 80% svih imunoloških stanica su crijeva koja se smatraju središtem imunološkog sustava. Ove imunološke stanice neprestano komuniciraju s crijevnim bakterijama, pružajući kontinuirani podražaj za imunološki sustav. Tanko crijevo također sadrži nakupine limfnih čvorova nazvanih Peyerove mrlje, gdje se stvara većina antitijela.

X

Sluznica u mjehuru i genitalijama

Sluznica u mokraćnom mjehuru i genitalijama također su potencijalne ulazne točke za uljeze. Kao i na koži, ove sluznice sadrže brojne imunološke stanice koje stimuliraju specifičnu imunološku reakciju kako bi zaštitile cijeli organizam.

X

Koštana srž

Neki koštanu srž nazivaju rodnim mjestom naših imunoloških stanica. Tu se nalaze matične stanice iz kojih nastaju sve krvne stanice, uključujući bijele krvne stanice. Ovdje se u nekoliko koraka formiraju različiti tipovi stanica unutar imunološkog sustava, kao što su scavanger stanice, mastociti, granulociti, prirodne stanice ubojice i T i B limfociti.

Kviz – Koliko dobro poznajete svoj imunološki sustav?

Vaš imunološki sustav neprekidno radi kako bi čuvao vaše tijelo. Koliko ste upoznati s ovim kompleksnim sustavom? Nemojte ga uzimati zdravo za gotovo! Riješite BioGaia test o imunološkom sustavu i otkrijte koliko ga poznajete!

5 Praktičnih savjeta za otpornost dječje probave

Iako trenuci sreće često mogu doći iz našeg okruženja, opća dobrobit vašeg djeteta usko je povezana sa zdravljem i stanjem njegovog organizma. Fokusiranje na pozitivne navike i usvajanje novih može poboljšati kvalitetu djetetovog života. U ovom članku opisujemo vezu između crijeva i mozga, a zatim se bavimo stvaranjem i podučavanjem vaše djece novim zdravim navikama.

Pročitajte više