Što su bakterije?

Bakterije su mikroorganizmi ili mikrobi koji se nalaze svugdje oko nas. Neke vrste bakterija čak žive na i u drugim organizmima, kao i ljudima.

Kao prvi oblik života koji je postojao na Zemlji, one od samog početka određuju uvjete našeg postojanja. L. reuteri primjer je bakterije koja je evoluirala u simbiozi s ljudima. Danas znamo kako bakterije predstavljaju sastavni dio našeg tijela. Iako se novorođenčad rađa gotovo sterilna, bakterije ubrzo započinju kolonizirati njihova malena tijela – kožu, usta i, što je najvažnije, probavni trakt. Te bakterije nastavljaju rasti i njihov sastav postaje sve raznolikiji do dobi od tri godine.

Bakterije i ljudska mikrobiota

Naša su tijela dom nizu mikroorganizama koji se naziva mikrobiota, a među njima su bakterije najmnogobrojnije. Nova istraživanja ukazuju kako broj bakterijskih stanica u našim tijelima čak premašuje broj ljudskih tjelesnih stanica. 

Budući da se često naziva samostalnim organom, razumljivo je kako istraživači nastoje razumjeti važnost mikrobiote. Iako dostupni brojevi često  nisu dosljedni, nove informacije ukazuju na to kako naša mikrobiota sadrži oko 40 bilijuna bakterija (400 – 4.000 različitih vrsta), što čini jedan kilogram naše tjelesne mase, a najvećim se dijelom nalazi u crijevima. Prema tome, jasno je zašto je ključno održati odgovarajuću kolonizaciju bakterija u nama.

Zdravlje crijeva u modernim vremenima

Uz kisik, hrana je ključna za ljudski život. Naš je probavni sustav zadužen iz hrane izvući nutrijente koje trebamo, što nije uvijek lagan posao. Upravo je ta važna uloga motivirala tvrtku BioGaia® u istraživanju crijeva i dodataka njihovoj mikrobioti.

Na naša crijeva utječu naši stilovi života koji su se značajno promijenili u zadnjih 50 godina. Moderni načini života s povećanom urbanizacijom i promjenama u prehrambenim navikama također su doveli do promjena u našoj mikrobioti.

Životne navike poput neuravnotežene prehrane koja sadrži  mnogo prerađene hrane, kave i alkohola ili intenzivna tjelovježba mogu utjecati na mikrobiotu. Jednako tako, upotreba antibiotika i drugih lijekova i opsesivna higijena mogu utjecati na mikrobiotu eliminiranjem određenih vrsta bakterija. Porod carskim rezom također može utjecati na sastav mikroflore u tijelu novorođenčeta.

BioGaia® proizvodi koji sadrže L. reuteri Protectis razvijeni su kako bi dopunili crijevnu mikrofloru.