Uzimati s oprezom

Ako dijete ima bakterijsku infekciju, liječnik će možda propisati antibiotike kako bi brzo ozdravilo. Iako antibiotici imaju ključnu ulogu kao lijek za takve infekcije, važno je ozbiljno ih shvatiti, posebno kada ih uzimaju djeca i adolescenti.  

Roditelji trebaju osigurati da se lijekovi uzimaju u skladu s uputama o lijeku i paziti na nuspojave navedene u njima. Osim toga, djeca i adolescenti antibiotike trebaju uzimati samo kada ih liječnik smatra potrebnima da ozdrave. Nepotrebna i pretjerana upotreba antibiotika može utjecati na prirodnu mikrobiotu i također može dovesti do rezistentnosti na antibiotike.  

Učinak na crijeva

Antibiotici su iznimno dobri u onome što rade – ubijaju bakterije koje uzrokuju bolest ili ih sprječavaju da se razmnožavaju kako bi se tijelo moglo samo obraniti.  Nažalost, oni također ubijaju i endogene bakterije.

Ako je liječenje antibioticima potrebno za dijete, može pomoći ako tijekom tog razdoblja prehrani dodajete proizvode koji sadrže bakterije mliječne kiseline poput BioGaia® proizvoda kako bi se povećao broj dragocjenih bakterija u crijevima.