<

Kolike kod dojenčadi: Što su kolike i što napraviti kada se jave prve tegobe?

Mjesecima iščekujete dolazak vaše male radosti i pripremate se za ulogu majke, čak i za plakanje novorođenčeta i neprospavane noći.

Mjesecima iščekujete dolazak vaše male radosti i pripremate se za ulogu majke, čak i za plakanje novorođenčeta i neprospavane noći. Ali neka djeca - čak 26% njih ​​- plaču više od drugih, što dovodi do stresa kod novih roditelja i iscrpljenosti. Ako vaše dijete neutješno plače bez ikakvog razloga - nije gladno, mokro, umorno, nije mu prevruće ili prehladno - može se dogoditi da pati od tegoba kolika.

Što su kolike?

Iako nema medicinskog testa kojim bi se utvrdilo da li novorođenče pati od kolika ili ne, pedijatri često koriste "pravilo trojke". To su epizode ​​neutješnog plača više od tri sata dnevno, minimalno tri dana u tjednu, tijekom perioda od najmanje tri tjedna za redom, kod inače zdravog djeteta. Plakanje se često pojačava u večernjim satima, ali se može dogoditi u bilo koje doba dana. Druge indikacije da bi novorođenče moglo imati kolike uključuje povlačenje nogu ili pretjerano udaranje nogu dok plaču, grčenje prstića na rukama ili plaču toliko da postanu crveni u licu. Ako vaša dijete pokazuje takve simptome, trebate razgovarati sa svojim pedijatrom kako biste isključili druge moguće uzroke prije nego što pretpostavite da ima kolike.

Kolike kod djece same po sebi nisu štetne, ali mogu utjecati na vaš obiteljski život, utječu na odnose, čak i na mentalno zdravlje. Međutim, biti će vam drago ako čujete da je to privremeno. Iako često dostižu vrhunac oko 6. do 8. tjedna, u većini slučajeva simptomi nestaju nakon četvrtog mjeseca, najkasnije nakon šestog. U ovom izazovnom periodu za nove roditelje, važno je zapamtiti da treba potražiti pomoć, podršku ili savjet.

Što je uzrok kolika?

Unatoč tome što je tako često uzrok stresa za mnoge roditelje, još uvijek nema definitivnog odgovora na ovo pitanje. Neki liječnici smatraju da su kolike prirodan tijek razvoja novorođenčadi, posebno probavnog sustava. Osim toga, neki vanjski faktori mogu pogoršati simptome. Jedan od njih je i način hranjenja. Ako je hranite iz bočice, pobrinite se da ne proguta previše zraka - pustite mlijeko da se odmori nakon protresanja i držite bočicu tako da je vrh napunjen mlijekom dok se hrani. Ako dojite, podjednako je važno osigurati da vaše dijete bude pravilno pričvršćeno tijekom hranjenja. Pitajte patronažnu sestru za pomoć prilikom kućne posjete i olakšajte si svakodnevicu!

Drugo, razmotrite šta vaše dijete jede. Ako se vaša dijete hrani majčinim mlijekom, obratite pažnju na vašu prehranu jer to može utjecati na mlijeko. Poželjno je izbjegavati hranu koja može izazvati nadutost kao što su mahunarke, cvjetača, brokula ili mliječni proizvodi. Pokušajte napravite male promijene u prehrani i promatrajte kako to utječe na vaše dijete. Ako koristite mliječne formule, možete razgovarati sa svojim pedijatrom o prelasku na drugu vrstu. Međutim, nije preporučljivo da često mijenjate mliječnu formulu ili bez konzultacija sa pedijatrom, jer bi to moglo dodatno opteretiti probavni sustav vašeg djeteta.

Šta mogu učiniti kada moje novorođenče pati od kolika?

Iako ne postoji čudotvorni lijek, postoje neke stvari koje možete učinite kako biste umirili dijete i ublažili simptome:

  • Stavite dijete na podlakticu licem okrenutim prema dolje, i držite njegovu glavicu dlanom. Ovo držanje daje lagani pritisak na njihov trbuščić, pomažući da se oslobodi nadutosti i plinova u trbuščiću.
  • Možete staviti dlan ruke preko trbuščića ( toplim rukama), a zatim polako i nježno pravite kružne pokrete u smjeru kazaljke na satu na njihovom trbuščiću. Samo nekoliko minuta masaže može pružiti djetetu olakšanje. Poslije hranjenja treba pričekati između 30 minuta i sat vremena prije nego što ponovite masažu.
  • Velikom broju djece može pomoći i vaše kretanje kada pate od tegoba kolika. Možete nositi dijete po kući ili izvesti u šetnju kolicima - lagani, ritmični pokreti često pomažu da se dijete umiri i utone u san. Mnogi pohvaljuju i prednosti nošenja djeteta u nosiljci ili marami . Vašem djetetu će odgovarati da vam bude tako blizu, a vaši ritmovi (hodanje, otkucaj srca, itd.) mogu imati umirujući učinak. Ali ne zaboravite, svako dijete i svaki roditelj su različiti, pa samim tim i ono što će odgovarati vašem djetetu.

Kako se intestinalna mikroflora kod novorođenčadi još uvijek razvija, potrebna im je i dopuna crijevne mikrobiote. Isprobani i testirani dodaci prehrani BioGaia sadrže Lactobacillus reuteri Protectis, bakteriju koja se prirodno nalazi u mikrobioti novorođenčadi. Opsežna klinička istraživanja pokazala su da je 100% sigurna za novorođenče i bez nuspojava. Dolaze u obliku kapi, bez okusa i mogu se dati na žlicu ili dodati u mlijeko ili vodu.

Najvažnije je da se ovdje ne osjećate sami. Kolike pogađaju veliki broj novorođenčadi i to ne znači da je vaše dijete bolesno ili nesretno. Ako mislite da i vaše dijete pati od tegoba kolika, posjetite svog pedijatra kako biste isključili bilo koje druge moguće uzroke i dobili pomoć i podršku.

Biogaia-landingpage-teaser-icon-colic

26%

Muče li vaše dijete crijevne tegobe?

Čak 26 posto djece osjeti crijevne tegobe ili kolike, što je jedan od najčešćih razloga posjeta roditelja pedijatru. 

Dojenačke kolike definiraju se kao opetovani plač, uglavnom navečer - najmanje tri sata dnevno, najmanje tri dana u tjednu, u razdoblju od najmanje tri uzastopna tjedna. 

Naš indikator nelagode u crijevima može vam pomoći kako biste utvrdili muče li vaše dijete crijevne tegobe.

Indikator nelagode u crijevima