<

Dinamika imunološkog sustava bebe i mame tijekom trudnoće i nakon poroda

Trudnoća i put prema majčinstvu koji s njom započinje su nevjerojatna iskustva puna uzbuđenja i nepredvidivih promjena. Budući da se velik dio tih promjena odvija unutar vašeg tijela, održavanje ravnoteže crijevne mikrobiote i normalnog imunološkog sustava postaje ključno. Nakon svega, stvaranje novog života nije nimalo jednostavan zadatak.

Tijekom trudnoće, tijelo je izloženo hormonalnim usponima i padovima, povećavaju se nutritivni zahtjevi, a mikrobiota se mijenja. Njena neravnoteža često rezultira probavnim neugodnostima, zatvorom i nadutošću. Dovoljan unos vode, konzumiranje raznovrsne prehrane s obiljem voća i povrća te blaga tjelovježba, poput šetnje, može puno pomoći u ovom razdoblju. No, putem, ne zaboravite na dobre bakterije. Uključivanjem jogurta, kefira, kiselog kupusa ili drugih fermentiranih namirnica u prehranu može pomoći u nadopuni crijevne mikrobiote. Također, razmotrite dodavanje dobrih bakterija iz dodataka prehrani poput BioGaia Protectis tableta za žvakanje, koje sadrže dobre bakterije ljudskog podrijetla i nadopunjuju vašu crijevnu mikrobiotu.

Crijevna mikrobiota i imunološki sustav

Imunološki sustav predstavlja izuzetno složenu mrežu različitih obrambenih centara raspoređenih po cijelom tijelu. S do 80% svih imunoloških stanica, najveći imunološki centar može se pronaći u crijevima.

Osim toga, imunološki sustav djeluje na dva nivoa.

Specifični imunološki sustav može se nazvati i prilagodljivim ili ciljanim imunološkim sustavom. To znači da se obrambeni mehanizmi postupno stječu tijekom godina svaki put kad je tijelo izloženo potencijalnim patogenima.

S druge strane, nespecifični imunološki sustav nema imunološku memoriju, pruža opću zaštitu i već je prisutan kad se rodimo.

Veza između majke i djeteta

Stručnjaci se slažu da su prvih 1000 dana života, počevši od začeća, ključni za razvoj imunološkog sustava. Nespecifični imunološki sustav vašeg djeteta već se razvija u maternici. Nedavna istraživanja također su pokazala da možete prenijeti antitijela na svoje dijete putem posteljice. Ono će se oslanjati na ta antitijela i prirodni imunitet tijekom prva 3 mjeseca dok njegov specifični imunološki sustav ne preuzme kontrolu.

Specifični imunitet u svojim počecima zauzet je učenjem, stvaranjem antitijela i pohranjivanjem svih informacija u imunološkoj memoriji. U tome usko surađuje s mikrobiotom crijeva novorođenčeta.

Crijevna flora se počinje razvijati tijekom poroda i neposredno nakon njega. U ovom trenutku, izbalansirana crijevna mikrobiota mame ponovno igra ključnu ulogu. Djeca rođena vaginalnim porodom dobivaju dozu korisnih bakterija iz majčinog porođajnog kanala. Bakterije odmah koloniziraju bebu, pružajući joj određeni poticaj. Djeca rođena carskim rezom nisu izložena toj početnoj dozi bakterija iz porođajnog kanala. Studije su potvrdile da je raznolikost crijevne mikrobiote i stopa kolonizacije niža kod novorođenčadi rođene carskim rezom. Sve ovo sudjeluje u kasnijoj funkciji imunološkog sustava, probavi i apsorpciji hranjivih tvari.

Vjerojatno vam je sada palo na pamet da, posebno za novorođenčad rođenu carskim rezom, nadopunjavanje crijevne mikrobiote može biti dobra ideja.

Pravi dodatak prehrani s dobrim bakterijama za vas i vaše dijete

Istina je da se sve bakterije koje nazivamo dobrim bakterijama ne ponašaju jednako u tijelu. Naš herojski soj, Limosilactobacillus reuteri Protectis, jedan je od najistraženijih sojeva bakterija, izvorno je izoliran  iz majčinog mlijeka i jedan je od nekolicine sojeva bakterija mliječne kiseline koji mogu preživjeti u ljudskom probavnom traktu.

Kada birate BioGaia dodatak prehrani za svoje novorođenče, obratite pažnju na naše kapi za bebe. Postoje dvije varijante. Tijekom zime, toplo preporučujemo BioGaia Protectis Baby kapi s vitaminom D. Osim nadopunjavanja crijevne mikrobiote s našim L. Reuteri (DSM 17938), vaše dijete dobit će dozu vitamina D, koji je potreban za normalan rast i razvoj kostiju te normalno funkcioniranje imunološkog sustava.

I za vas postoje opcije. To su BioGaia Protectis tablete za žvakanje i BioGaia Protectis tablete za žvakanje s vitaminom D. Gotovo je nemoguće dobiti dovoljno veliku dozu vitamina D iz sunca tijekom zime. Međutim, želite iskoristiti njegove prednosti. Kod odraslih podržava normalnu funkciju imunološkog sustava i potiče održavanje normalnih mišića i kostiju.

Ako želite saznati više o imunološkom sustavu i dobiti neke savjete o jačanju imuniteta za cijelu obitelji, pogledajte naš zadnji članak.

Biogaia-landingpage-teaser-icon-colic

26%

Muče li vaše dijete crijevne tegobe?

Čak 26 posto djece osjeti crijevne tegobe ili kolike, što je jedan od najčešćih razloga posjeta roditelja pedijatru. 

Dojenačke kolike definiraju se kao opetovani plač, uglavnom navečer - najmanje tri sata dnevno, najmanje tri dana u tjednu, u razdoblju od najmanje tri uzastopna tjedna. 

Naš indikator nelagode u crijevima može vam pomoći kako biste utvrdili muče li vaše dijete crijevne tegobe.

Indikator nelagode u crijevima