<

Što trebate znati o probavi svog mališana

Kada je proletjela prva godina? Jednog trenutka donijeli ste svoj mali zamotuljak sreće kući iz bolnice, a već sljedećeg trenutka čine prve korake i slave svoj prvi rođendan!

Kada je proletjela prva godina? Jednog trenutka donijeli ste svoj mali zamotuljak sreće kući iz bolnice, a već sljedećeg trenutka čine prve korake i slave svoj prvi rođendan!

Sada Vas i Vaše dijete čeka cijelo mnoštvo novih spoznaja. Pored još očitijih (i možda uzbudljivijih) koraka kao što su pričanje, novi pokreti i postajanje neovisnijim, drugi možda ne toliko zabavan, ali presudan dio razvoja je uspostavljanje zdrave crijevne mikrobiote.

Crijevna mikrobiota ili crijevna mikroflora, opisuje kompleksnost zajednice mikroorganizama koji žive unutar probavnog trakta. Ona se nastavlja razvijati kod malog djeteta do treće godine života. Sadrži najveći broj bakterija u ljudskom tijelu, pa je presudno razumijeti njezinu ulogu i dobro se brinuti o njoj.

Sustav obrane tijela

Dobro funkcionirajući imunološki sustav igra vitalnu ulogu u zdravlju Vašeg djeteta. Prve tri godine života su ključne za njegov razvoj jer se tijelo uči braniti od nepovoljnih stanja bez izazivanja prekomjerne reakcije. Budući da se većina stanica imunološkog sustava može naći u crijevu, o crijevnoj mikrobioti Vašeg djeteta trebalo bi se dobro pobrinuti.

Za početak, Vaše dijete treba uspostaviti jaku imunološku memoriju - sposobnost imunološkog sustava da prepozna i reagira na neprijatelje. Kao takav, rani kontakt s prljavštinom i stvarima koje nisu sterilne nije tako loš kao što možda mislite - on omogućuje tijelu da trenira svoju memoriju, opremajući se antitijelima za budućnost. Sada kada Vaš maleni jede raznovrsniju hranu, trebate se pobrinuti da je prehrana dobro uravnotežena i bogata vitaminima i mineralima za potporu napornom radu njihovog imunološkog sustava. Također možete razmotriti suplementaciju vitaminom D, koji je dokazano esencijalan za normalan rast kostiju i pridonosi funkcioniranju imunološkog sustava u djece. BioGaia Protectis Baby kapi s vitaminom D kombiniraju vitamin D i žive bakterije soja Lactobacillus reuteri Protectis. Dodavajući kulture mikroorganizama prehrani Vašeg djeteta može se povećati broj endogenih bakterija u njihovom probavnom traktu. Kao što znamo, zadržati Vaše dijete da bude mirno dovoljno dugo da mu date jedan dodatak u kombinaciji je zasigurno lakše nego dva.

Ne baš „običan“

Tijekom ovog vremena stalne promjene i prijelaza, također je moguće da Vaše dijete može iskusiti neke probavne smetnje. koje mogu utjecati na njihovu crijevnu mikrobiotu. Rijetke (manje od 3 puta tjedno) i tvrde stolice su česta žalba među malom djecom, pri čemu 40% njih razvije simptome tijekom prve godine života. Nervoza, gubitak apetita i nadutost također mogu biti znakovi da je Vaše dijete malo zatvoreno. Ovo se često pojavi tijekom perioda prijelaza - s majčinog mlijeka na prah, s mlijeka na krutu hranu, ili čak s pelena na kahlicu. Naravno, u određenoj mjeri, takvi simptomi su normalni za malu djecu, ali svejedno postoje jednostavni, zdravi koraci koje možete slijediti da budete podrška Vašem djetetu kada se simptomi pojave.

Osim toga, uz povećanje unosa tekućine s vodom, čajem ili drugim nezaslađenim tekućinama, možete dodati u njihovu prehranu i hranu s visokim udjelom vlakana, kao što su šljive i cjelovite žitarice. Ovi koraci mogu pomoći aktivirati probavni trakt i pokrenuti stvari.

Kada Vaše dijete iskusi probavne smetnje možete također probati dodati više živih, dragocjenih bakterija u njihovu prehranu u obliku probiotičkih kultura. Stvaranje crijevne mikrobiote prati razvoj pokretljivosti crijeva, a to su kontrakcije mišića koje miču hranu po probavnom sustavu. Pa tako suplementiranje probiotiičkim kulturama može biti opcija kada se pojavi inercija probave.

Iako su problemi s probavom normalan dio djetinjstva, osiguravajući da vaše malo dijete ima pravilnu i uravnoteženu prehranu, pije dovoljno vode i puno se kreće (znamo da to vjerojatno nije problem u ovoj fazi njihovog života)pomoći ćete u smanjivanju rizika i učestalosti. Dodavajući dodatak probiotičke kulture u njihovu prehranu je još jedan jednostavan način za podršku kolonizacije njihove crijevne mikroflore. Slijedeći ove korake, možete pomoći u stvaranju optimalnog okruženja za razvijanje prirodne mikrobiote koja će im služiti cijeli život.

 

Biogaia-landingpage-teaser-icon-colic

26%

Muče li vaše dijete crijevne tegobe?

Čak 26 posto djece osjeti crijevne tegobe ili kolike, što je jedan od najčešćih razloga posjeta roditelja pedijatru. 

Dojenačke kolike definiraju se kao opetovani plač, uglavnom navečer - najmanje tri sata dnevno, najmanje tri dana u tjednu, u razdoblju od najmanje tri uzastopna tjedna. 

Naš indikator nelagode u crijevima može vam pomoći kako biste utvrdili muče li vaše dijete crijevne tegobe.

Indikator nelagode u crijevima