<

Trudnoća: čarobni trenuci - ali ne i bez izazova

Od trenutka kada ste saznali da ćete postati majka, počeli ste primjećivati promjene koje se događaju u vašem tijelu. Dok se ono prilagođava nošenju novog života, doći će do promjena od kojih ste neke očekivali, a neke ne.

 

Trudnoća…

… čarobni trenuci - ali ne i bez izazova

Od trenutka kada ste saznali da ćete postati majka, počeli ste primjećivati promjene koje se događaju u vašem tijelu. Dok se ono prilagođava nošenju novog života, doći će do promjena od kojih ste neke očekivali, a neke ne. Iako se sve žene nadaju gušćoj kosi i „trudničkom sjaju“, ona također može donijeti neke neugodnije simptome. Srećom, u većini slučajeva, postoji mnogo načina pomoću kojih se možete osjećati ugodnije tijekom ovog posebnog perioda, tako da se možete koncentrirati na vezu između vas i vašeg nerođenog djeteta. Pročitajte koji su neki od najčešćih izazova, njihove uzroke i načine da se osjećate ugodno tijekom trudnoće.

Pročitajte koji su neki od najčešćih izazova, njihove uzroke i načine da se osjećate ugodno tijekom trudnoće.

Problemi sa probavom

Hormonske fluktuacije i činjenica da mali čovjek raste unutar vas može izazvati probleme povezane sa probavom. Za neke, problemi počinju vrlo rano u njihovoj trudnoći sa jutarnjom mučninom (koja usput, nije nužno ujutro), ali za veliki broj - oko 40% - gastrointestinalne tegobe ostaju do kraja trudnoće. Neke trudnice osjećaju nadutost i plinove u popodnevnim i večernjim satima. Kod drugih se može javiti problem konstipacije što veliki broj trudnica opisuje kao „neugodno iskustvo“.

Iako životni stil - hidratacija, fizička aktivnost i prehrana - mogu igrati značajnu ulogu ovdje, također je važno razmisliti o dobrim bakterijama u vašem gastrointestinalnom sustavu. Dakle, osim što pijete puno vode, uz laganu aktivnost kao što su hodanje ili joga, i konzumiranje hrane bogate vlaknima kao što su povrće, voće i žitarice, možete razmisliti i o uzimanju probiotičkih kultura. BioGaia Protectis kapi i tablete za žvakanje sadrže Lactobacillus reuteri Protectis, probiotičke kulture koje su potpuno sigurne za trudnice i djecu. Istraživanja su također pokazala da Lactobacillus reuteri Protectis može povećati broj „dobrih bakterija“ u vašim crijevima.

Čuvajte snagu i imunitet

Iako bi većina budućih majki voljela da podigne noge uz šalicu čaja, realnost je da današnje majke imaju mnogo loptica za žongliranje dok ne donesu svoju malu osobu na svijet - posao, druga djeca, pregledi kod liječnika, prenatalna predavanja ,i lista se nastavlja... Nakon svega ovoga, umjesto da vode računa o sebi više nego inače, mogu se osjećati iscrpljeno. Iz tog razloga je vrlo važno da napravite sve što možete da podržite i ojačate vaš imunološki sustav za vrijeme trudnoće.

Odavno je poznato da se oko 80% stanica našeg imunološkog sustava nalazi u crijevima. Kao takav, vaš gastrointestinalni sustav igra vrlo važnu ulogu u obrani organizma od različitih infekcija. Ali možda će biti potrebna i dodatna njega tijekom trudnoće kada je vaš imunološki sustav u stalnom stresu. Dodavanjem probiotičkih kultura u prehranu može se povećati koncentracija prirodne mikroflore u gastrointestinalnom sustavu. Pored toga, znanstvenici su dugo hvalili prednosti vitamina D za imunološki sustav. Nažalost, količina vitamina D koju dobijemo izlaganjem sunčevoj svijetlosti ovisi, između ostalog, od našeg načina života, starosti, boje kože, trenutne sezone i naše zemljopisne lokacije.

Antibiotici u trudnoći

Bez obzira na to koliko se trudili ojačati vaš imunološki sustav, ponekad se dogodi da se prehladimo, pa čak i supermami. Ukoliko se dogodi da vas napadne bakterijska infekcija tijekom trudnoće, antibiotici bi mogli biti jedino rješenje da se vratite na noge. Ako Vaš liječnik prepiše terapiju antibioticima tijekom trudnoće, neophodno je da nadopunite svoju mikrobiotu dobrim bakterijama za vrijeme trajanja terapije. Napomena: Bez obzira da li ste trudni ili ne, antibiotike treba uzimati isključivo po preporuci liječnika i treba ih primjenjivati kako je navedeno u uputama za uporabu.

Dok su antibiotici vrlo dobri u uništavanju ili inhibiranju uzročnike koji nas čine bolesnima, oni nisu u stanju da razlikovati “štetne” i “dobre” bakterije. Kao takvi, oni također inhibiraju i “dobre” bakterije u vašim crijevima. Dodaci prehranii, koji sadrže žive mikroorganizme kao što je Lactobacillus reuteri Protectis, mogu pomoći u povećanju broj dobrih bakterija i obnovi ravnoteža u crijevima tijekom terapije antibioticima. Ovi dodaci prehrani djeluju najučinkovitije kada se uzimaju dva do tri sata prije ili poslije doze antibiotika.

Zdrav osmjeh

Još jedan važan čimbenik je oralno zdravlje tijekom trudnoće. Za vrijeme trudnoće, hormonalne promjene uzrokuju povećanje volumena krvi u vašem tijelu. Iako je ovo zdrav i normalan dio trudnoće, može utjecati na desni i prirodnu mikrofloru u usnoj šupljni buduće majke, posebno između drugog i osmog mjeseca, sa mogućim vrhuncem u trećem tromjesečju.

Kako većina bakterija ulazi u tijelo kroz putem usne šupljine a, ona također osigurava prvu liniju obrane. Zbog toga je posebno važno za trudnice da se pridržavaju dobre oralnu higijene. Preporuka je zube prati najmanje dva puta dnevno i koristite mekanu četkicu za zube kako biste bili nježni prema osjetljivim desnima, kao i čišćenje zubnim koncem jednom dnevno. Zdravom i izbalansiranom prehranom možete smanjiti količinu slatke hrane koju jedete. RedovIto posjećujte vašeg stomatologa, on vam može pomoći u otkrivanju malih problema prije nego što se pretvore u veće.

Kao što smo već napomenuli, sve ove promjene u vašem tijelu su sastavni dio vašeg putovanja kroz trudnoću, ali se nadamo da će vam naši savjeti pomoći da još više uživate u ovom čarobnom periodu. Važno je da razgovarate sa svojim ginekologom o svim problemima koje imate tijekom trudnoće kako bi dobili savjete prilagođene vašim specifičnim potrebama.

 

Biogaia-landingpage-teaser-icon-colic

26%

Muče li vaše dijete crijevne tegobe?

Čak 26 posto djece osjeti crijevne tegobe ili kolike, što je jedan od najčešćih razloga posjeta roditelja pedijatru. 

Dojenačke kolike definiraju se kao opetovani plač, uglavnom navečer - najmanje tri sata dnevno, najmanje tri dana u tjednu, u razdoblju od najmanje tri uzastopna tjedna. 

Naš indikator nelagode u crijevima može vam pomoći kako biste utvrdili muče li vaše dijete crijevne tegobe.

Indikator nelagode u crijevima