Nelagoda u crijevima kod beba: 6 savjeta za iscrpljene roditelje

Vaša obitelj se nedavno povećala, a osim radosti i uzbuđenja, roditelji se često susreću sa stresom i iscrpljenošću. To još više eskalira neprospavanim noćima uzrokovanim nelagodom u crijevima kod beba. Pročitajte dalje kako biste se snašli u takvim trenucima kao obitelj.

Zašto vaša beba plače bez vidljivog razloga?

Kada konačno dođe na svijet, vaša se beba mora prilagoditi novoj okolini i svemu što s njom dolazi. Za novorođenče koje osjeća nelagodu u crijevima, vrijeme prilagodbe može biti posebno teško.

Iako zahvaća do 26% beba mlađih od 3 ili 4 mjeseca, uzroci nelagode u crijevima i dalje su predmet teorija. Simptomi su poznati kao pravilo 3.

Pravilo 3 označava:

  • epizode neutješnog plača više od 3 sata dnevno,
  • 3 dana u tjednu
  • više od 3 tjedna zaredom kod inače zdrave bebe.

Osim toga, možete primijetiti da se vaša beba mršti i postaje crvena u licu, ispušta plinove, povlači ili pretjerano udara nogama, grči i ima napet trbuh.

Savjeti za snalaženje dok traju simptomi nelagode u crijevima kod bebe

Nelagoda u crijevima uglavnom ne utječe na zdravlje vašeg djeteta, a postoje načini kako da im pomognete nositi se sa simptomima. Njih možete pronaći u našem članku Kad se trbuščić osjeća nesretno: Problemi s crijevima kod beba. Neugodnost u trbuhu zasigurno najviše smeta vašoj bebi. Međutim, utjecaj na vas i vašeg partnera kao roditelje ili čak vašu drugu djecu može biti značajan. Stoga smo za vas, roditelje, sastavili sljedeće savjete.

1. Zapamtite da će ova teška vremena proći

Prirodno je osjećati se uznemireno kada beba plače, a čini se da je ništa ne može umiriti. Možete se početi preispitivati ​​radite li sve ispravno ili dovoljno. U tim slučajevima, uzmite trenutak i sjetite se kako će simptomi proći do 4. ili najkasnije do 6. mjeseca života.

2. Isplanirajte dan

Nelagoda u crijevima obično se događa otprilike u isto vrijeme svakog dana. Prepoznajte to vrijeme i planirajte svoj dan u skladu. Pripremite ugodne aktivnosti i stvari koje vaša beba voli tijekom tih razdoblja.

3. Pokušajte ostati mirni i uzmite pauzu ako je potrebno

Bebe su vrlo osjetljive na emocije svojih roditelja. Ostati smiren u njihovoj prisutnosti može im pomoći da se nose sa svojim nevoljama. Međutim, visoki plač koji se često čini stalnim ponekad to može onemogućiti. U takvim slučajevima, uzmite pauzu. Stavite bebu u krevetić ili na drugo sigurno mjesto i odvojite nekoliko minuta za sebe u drugoj sobi dok se ne umirite.

4. Prihvatite pomoć

Ne odbijajte pomoć svojih prijatelja ili obitelji. Sve se računa, od razgovora i donošenja domaćih obroka do pomoći s bebom.

5. Naspavajte se i opustite se

Može biti prilično izazovno, ali san vam je neophodan jer ćete se tako lakše nositi s poteškoćama koje doživljavate. Odrijemajte dok beba spava ili se odmorite ako ne možete zaspati.

6. Održavajte svoju crijevnu mikrobiotu stabilnom

Uravnotežena i raznolika crijevna mikrobiota ključna je za održavanje dobre probave i apsorpcije hranjivih tvari te za podršku imunološkom sustavu. Isto vrijedi za sve nas. Pobrinite se za crijevnu mikrobiotu članova svoje obitelji uz BioGaia dobre bakterije. BioGaia soj dobrih bakterija, Limosilactobacillus reuteri Protectis, nadopunjuje vašu crijevnu mikrofloru, spada među najistraženije sojeve dobrih bakterija na tržištu i ljudskog je podrijetla. Isprobajte BioGaia Protectis Baby kapi, prikladne od prvog dana, za brigu o svojim najmlađima i BioGaia Protectis tablete za žvakanje za ostatak obitelji.

Pobrinite se za sebe i svakako potražite stručnu pomoć ako vam se čini da ništa ne olakšava situaciju za vas ili vašu bebu.