Jednostavna putovanja s dobrim bakterijama: Neka vaša crijevna flora bude uravnotežena

Bliži se sezona putovanja. Iako bi trebala biti jedan od najboljih perioda u godini, često je popraćena stresom, a ponekad čak i problemima s probavom. Putnička dijareja svrstava se među najčešće probavne komplikacije tokom putovanja. Srećom, postoji nekoliko savjeta koje trebate slijediti kako biste se pripremili za ovaj potencijalni problem tokom putovanja. Prođimo kroz njih.

Korisni unutarnji mikroorganizmi

Prije nego što se pozabavimo konkretnim savjetima, dobro je razumjeti ulogu bakterija i drugih mikroorganizama u našem gastrointestinalnom traktu.

Da bi sve lako I jednostavno funkcioniralo, naša tijela trebaju pomoć koju pružaju bilijuni mikroorganizama. Dok neki od njih žive na površini kože, većina ih obitava unutar tijela, s najvećim brojem smještenim u probavnom sustavu. Tu nastaje crijevna mikrobiota. U zdravih pojedinaca, crijevna mikrobiota sastoji se od dobrih i loših mikroorganizama, koji mirno koegzistiraju. Ovo stanje nazivamo ravnotežom crijevne mikrobiote.

Crijevna mikrobiota je važna ne samo za probavu, već i za vaše opće zdravlje ili funkciju imunološkog sustava. Stoga je njezina ravnoteža nužna.

Nažalost, ravnoteža crijevne mikrobiote može se lako poremetiti stresom, određenim dijetama, antibioticima ili zaraznim bolestima, zaustavljajući normalne I redovne interakcije mikroorganizama.

Loše bakterije u pokretu

Tijekom putovanja izlažemo se mnogim štetnim bakterijama i virusima. Što dalje idemo od kuće, manje smo navikli na te patogene. Ove nepoznate bakterije s kojima se susrećemo mogu uzrokovati nelagodu u želucu ili putničku dijareju.

Putnička dijareja može početi iznenada tokom ili nakon vašeg odmora, a simptomi se obično počinju poboljšavati sami u roku od 2 do 3 dana. Simptomi mogu uključivati bol u trbuhu, višak plina, mučninu, umor, gubitak apetita, povraćanje, povišenu temperaturu i dehidraciju. Dakle, iznad svega, važno je ostati hidratiziran. Oralne rehidracijske soli (ORS) mogu biti od pomoći. Kada budete spremni ponovo jesti čvrstu hranu, počnite s laganom hranom, bogatom vlaknima.

Pobrinite se za raznolikost svoje mikrobiote i nadopunite ju BioGaia Protectis tabletama za žvakanje. Njihov soj, Limosilactobacillus reuteri Protectis, jedan je od najistraženijih sojeva dobrih bakterija na tržištu i može pomoći u regeneraciji mikroflore crijeva pogođene tijekom putovanja. Samo jedna tableta dnevno pruža vam preporučenu dozu od 100 milijuna živih bakterija Limosilactobacillus reuteri Protectis.

Nastavljajući dalje, pogledajmo savjete koji mogu pomoći vašem probavnom sustavu prije i tijekom putovanja.

Skuhajte, ogulite, prokuhajte ili ostavite!

Možda ste čuli za ove predostrožne mjere, i postoji razlog zašto. One su relativno jednostavne za zapamtiti i mogu biti vrlo učinkovite. Ova fraza jednostavno sažima sljedeće:

  • Pazite da je svaka hrana koju jedete pravilno skuhana. To posebno vrijedi za meso, ribu, bilo kakvu morsku hranu, jaja, pa čak i povrće.
  • Odaberite voće koje možete oguliti sami, poput banana, naranči, manga i drugih.
  • Koristite prokuhanu vodu za pranje zuba, ili još bolje, koristite flaširanu vodu.
  • Ili jednostavno ostavite, što je prilično jednostavno.

Iako ovi jednostavni koraci pokrivaju najvažnije točke, preporučujemo malo proširenje:

  • Nadopunite crijevnu mikrobiotu vrijednim bakterijama Limosilactobacillus reuteri Protectis, sojem dobrih bakterija prisutnim u našim BioGaia Protectis žvakaćim tabletama, za djecu i odrasle, ili BioGaia Protectis Baby kapima za vaše najmlađe.
  • Izbjegavajte kockice leda u pićima. Ovo pravilo ne vrijedi samo ako ste sigurni da nisu napravljene od vode iz slavine. Također, kockice leda mogu se prilično brzo otopiti na tropskim temperaturama, pa pripazite na svog barmena ili konobara.
  • Pijte samo dobro zatvorenu flaširanu vodu i flaširana ili konzervirana pića. Otvorite ih sami uz prepoznatljiv zvuk otvaranja.
  •  Redovito perite ruke i po potrebi koristite sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.
  • Ne gutajte vodu dok se tuširate.

I kao bonus savjet, zapamtite da, što je jača vaša crijevna mikrobiota prije odmora, to bolje. Pobrinite se da je pravilno zaštićena i dodajte BioGaia Protectis proizvode u dnevnu rutinu svoje obitelji barem 2 tjedna unaprijed.

Sretan put!