Zatvor – čimbenici koji utječu

Do 30% djece u jednom trenutku dobije zatvor. Budući da u većini slučajeva nema organskog uzroka, to se često smatra funkcionalnim zatvorom. 

Problemi sa zatvorom mogu početi u različitim razdobljima djetetova života,  međutim, otprilike 40% djece s funkcionalnim zatvorom razvije simptome tijekom prve godine života, često tijekom prelaska s majčina mlijeka na mliječnu formulu ili tijekom uvođenja dohrane. Druga djeca simptome razviju tijekom odvikavanja od pelena, između druge i četvrte godine života. Iako je povremeni zatvor normalan, ako traje dva tjedna ili više može se raditi o kroničnom zatvoru i roditelji bi se trebali obratiti liječniku. 

Što raditi tijekom zatvora?

Kada se kod djece radi o zatvoru često okrivljujemo hranu. Tijekom razdoblja kada jedu „samo tekuće“ zatvor je vrlo rijetka pojava ako dijete dobiva dovoljno tekućine. Ako stolica nije mekana, provjerite majčinu prehranu – uzrok bi mogao biti alergija na mliječne bjelančevine.

Jedno je rješenje izbjegavati mliječne proizvode tijekom razdoblja dojenja. Dojenčad koja se hrani samo adaptiranim mlijekom ima veći rizik od pojave zatvora – adaptirano mlijeko može predstavljati izazov za djetetov probavni sustav ili uzrok također može biti alergija na mliječne bjelančevine.

Ako dijete jede krutu hranu, konzistencija i učestalost stolice će se mijenjati. Unos vode, čaja ili drugih tekućina bez šećera može aktivirati probavni sustav i donijeti olakšanje. Hrana bogata vlaknima poput šljiva također može pomoći.

Zatvor može utjecati na mikrofloru u probavnom traktu. U tom slučaju mogu se uzimati dodaci prehrani s dobrim bakterijama, poput L. reuteri Protectis, kako bi pomogli kolonizirati crijevnu mikrobiotu.