Regurgitacija – razlog za brigu?

Većina je dojenčadi sretna i zdrava čak iako često bljuckaju. To roditeljima može biti zabrinjavajuće, ali je dio prirodnog postupka razvoja i većinom se zbog toga ne treba brinuti. Dječji želudac mora naučiti pravilno se isprazniti. Može potrajati nekoliko tjedana ili mjeseci dok to ne nauče kako treba. 

Regurgitacija, poznata i kao bljuckanje, vrlo je česta kod dojenčadi i često se javlja nakon hranjenja. Bljuckanje je tekuće i može izgledati baš kao formula ili mlijeko koje smo djetetu upravo dali. Kod dojenčadi ezofagealni sfinkter koji sprječava da se hrana vraća natrag prema ustima još nije u cijelosti oblikovan. Nadalje, pokretljivost probavnog sustava također nije u potpunosti razvijena. Regurgitacija će postupno nestajati tijekom djetetove prve godine života, kako probavni trakt bude sazrijevao, a dijete počne češće biti u uspravnom položaju. 

Za što se treba pobrinuti?

Pokretljivost probavnog sustava pokret je koji hranu „vodi“ kroz probavni trakt i van tijela. Kada je pokretljivost probavnog sustava  poremećena, hrani može trebati više vremena kako bi prošla kroz probavni trakt i u tanko crijevo, što može dovesti do regurgitacije. 

Potrebno je izbjegavati negativne čimbenike tijekom hranjenja. Cilj je smiriti dijete i osigurati ugodnu atmosferu – mirna soba s prigušenim svjetlom i ugodni, lagani zvukovi čimbenici su zbog kojih će se dijete osjećati ugodno. Dok se pokretljivost probavnog sustava razvija, djetetu može također biti potrebno dopunjavati crijevnu mikrofloru koja se također još uvijek oblikuje.  BioGaia proizvodi koji sadrže L. reuteri Protectis mogu pomoći povećati broj dragocjenih bakterija u  crijevima djeteta.