L. reuteri temelji se na evoluciji

Prije otprilike četiri milijarde godina, bakterije su postale prvi oblik života koji se pojavio na Zemlji, a jednostanični organizmi od tada bujaju. Unatoč ekstremnim klimatskim uvjetima, poput erupcija vulkana i ledenih doba, preživjele su tijekom tog nevjerojatno dugog razdoblja zahvaljujući svojoj izvanrednoj sposobnosti prilagodbe.

Bakterije koje žive u i na ljudskom tijelu nastavljaju se razvijati zajedno s nama danas. Istraživanja su pokazala kako se soj bakterije L. reuteri razvijao s nama tijekom milijuna godina, zbog čega se prilagodio svom domaćinu u uspješnoj simbiozi. L. reuteri također je jedna od prvih vrsta bakterija koja se prirodno naseljava u mikrobiotu novorođenčeta.

Zašto je soj L. reuteri tako poseban?

Kod svih bakterija njihov soj određuje njihova svojstva i način djelovanja. Stoga je svaki soj različit.

BioGaia® proizvodi sadrže dobre bakterije vrste L. reuteri iz roda laktobacila, točnije soj  L. reuteri Protectis (DSM 17938). Probavni trakt ljudi prirodno je stanište tog soja, zbog čega je on posebno dobro prilagođen životu i razvoju u tom dijelu tijela. Dakle, L. reuteri Protectis prirodni je dodatak crijevnoj flori. 

Sigurnost na prvom mjestu – BioGaia i L. reuteri Protectis

Je li soj L. reuteri Protectis siguran? Jednom riječju: da. Tijekom proteklih deset godina, BioGaia® proizvodi ispitani su u opsežnim ispitivanjima sigurnosti primjene kod zdrave novorođenčadi, male djece i odraslih. 

Soj L. reuteri Protectis također ispunjava niz bitnih kriterija: ljudskog je porijekla, nazvan je i klasificiran u skladu s ispravnom taksonomijom, proizvodi se u kontroliranim uvjetima kako bi se uklonila kontaminacija, njegova je sigurnost procijenjena i dokumentirana na ciljnoj populaciji i ne sadrži toksine niti prenosive gene otporne na antibiotike.    

Dokazali i ispitali korisnici

Klinička su ispitivanja, naravno, pokazala kako su BioGaia® proizvodi sigurni (čak i u vrlo visokim dozama koje premašuju doze u BioGaia proizvodima). No još je važnije da je u cijelom svijetu do sada konzumirano gotovo milijardu dnevnih doza BioGaia® proizvoda bez prijavljenih neželjenih reakcija od 1996. godine.  Prema tome, ponosno možemo reći kako su BioGaia proizvodi vrlo sigurni!